Plaatselijk Belang Appelscha
Vereniging tot het behartigen van plaatselijke belangen in Appelscha

nieuwsbrief oktober 2021

 

Komt allen tezamen

Eindelijk kunnen we weer een vergadering in persoon houden. Een activiteit waarop we meer dan anderhalf jaar hebben gewacht. Elkaar in de ogen kijken, hoe mooi is dat? Ik hoop op een grote opkomst. Ook, en vooral, door het onderwerp dat we hebben gekozen: maak van Appelscha een bloeizone!

Bloeizone, of ook wel blauwe zone (vijf plekken op aarde) genoemd, is een plek waar mensen langer en gezonder leven dan ergens anders op de wereld. Mensen die er wonen, worden gemiddeld 90 tot 100 jaar in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. De zones hebben 9 gemeenschappelijke kenmerken. 1)Beweeg natuurlijk (geen sportschool), 2) heb een doel (levert 7 extra jaren op), 3) neem tijd voor ontspanning (geen stress), 4) verlaag de calorie-inname met 20%, 5) eet plantaardig voedsel (vooral bonen zijn het dagelijks voedsel van de 100-jarigen) en 6) drink regelmatig gezellig een glas wijn tijdens het eten of gezellig samen met vrienden. 7) Zoek gelijkgestemden waarmee regelmatig wordt samengekomen, 8) stel familie en geliefden op de eerste plaats en 9) heb een goede vriendenkring en voldoende sociale contacten.

In Bakkeveen is men een aantal jaren geleden begonnen om aldaar een bloeizone te ontwikkelen. En we hebben twee mensen – Annemarie Bongers en Emy Hoogenboom, van de werkgroep daar bereid gevonden ons uit te leggen wat dat inhoudt, en hoe ze het daar doen. En uiteraard de eerste resultaten met ons te delen. Het beloofd een interactieve avond te worden.

Daarnaast wil Plaatselijk Belang van ons dorp een bloemendorp maken met ook struiken, fruitbomen en planten. En zo meer insecten, wilde bijen en vogels te krijgen. Want vooral wilde bijen zijn het begin van de voedselketen. Uiteraard is alles niet in korte tijd geregeld. Maar we vinden dat we er wel mee moeten beginnen. En dan hopen we op het volgende:

Als kinderen zwierven we rond Workum. De leeuweriken boven je hoofd, snippen die uit de walkant schoten, kieviten, grutto’s, scholeksters, kemphanen, tureluurs, de roep van de koekoek, alle soorten wilde eenden, meerkoeten, waterhoentjes en futen. Sloten waaruit je dronk, en waarin snoeken lagen te zonnen. Sterntjes, kluten en kokmeeuwen op de Workummerwaard. Zuring, boter- en pinksterbloemen, paardenbloemen en madeliefjes. De heerlijke geur van dit alles die je opsnoof. Ik heb het gevoel dat ik het paradijs beschrijf, en dat was het voor ons ook. Was getekend: Jopie Huisman.  

 

Tot slot meld ik dat we twee nieuwe (jonge) bestuursleden hebben verwelkomd, Denise Hack en Jelte Dijkstra. Dat brengt het bestuur op zeven mensen. Ons dorp leeft!

Tot 1 november; op uw komst wordt gerekend.

Jan van Gelderen

Voorzitter Plaatselijk Belang Appelscha